Αρχική σελίδα

Η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, στην προσπάθεια της να διασώσει και να αναδείξει πανάρχαιες ποικιλίες αμπελιού που ενδημούν στην περιοχή του Αμαρίου αλλά και γενικότερα στην Κρήτη, δημιουργεί, έπειτα από τον επιδεικτικό αχλαδεώνα, τον παραδοσιακό αμπελώνα στον πολυχώρο του Πάνακρον, στην Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2012.

Πληροφορίες για τις ποικιλίες ελήφθησαν από ανθρώπους χωριών της περιοχής, οι οποίοι και ασχολούνται παραδοσιακά με την αμπελουργία και ήδη έχει συνταχθεί σχετικός κατάλογος ποικιλιών και καλλιεργητών.

Ο αμπελώνας δημιουργείται σε ειδικά επιλεγμένο προστατευόμενο χώρο και θα είναι επισκέψιμος.

 

 

Στον αμπελώνα αυτό δόθηκε το χαρακτηριστικό όνομα «Οινοπίων» που ήταν ο Κρητικός γιός του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.Ο ίδιος κατ’ εντολή του αδελφού του Μίνωα Ραδάμανθυ, στάλθηκε στην Χίο, όπου ίδρυσε αποικία και έγινε βασιλιάς της.Αγαπημένος του πατέρα Διόνυσου, μιας και σε αυτόν δίδαξε αποκλειστικά πώς να καλλιεργεί το αμπέλι, πώς να παράγει και να πίνει το κόκκινο κρασί.Γι’ αυτό και θεωρείται προσωποποίηση του τρύγου, δεύτερη στην ιεραρχία θεότητα του τρύγου και του αμπελιού μετά τον πατέρα του Διόνυσο.

Παρακαλούνται όσοι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια είτε δίνοντας πληροφορίες ,είτε προσφέροντας μοσχεύματα-μια και το κλάδεμα των αμπελιών αρχίζει-να απευθυνθούν στην εταιρεία ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ στα τηλέφωνα 2833022120-22025.

Σήμερα που όλα γύρω μας γκρεμίζονται και χάνονται ας προσπαθήσουμε να διασώσουμε και να διατηρήσουμε ότι μας παραδόθηκε απ’την φύση και τους προγόνους μας, με τον ίδιο μάλιστα σεβασμό και ευθύνη. Μιάς και τίποτα από αυτά που μας παραδόθηκαν δεν μας ανήκει, αφου και εμείς τα έχουμε δανειστεί προσωρινα από τα παιδιά μας…

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013 07:47)

 
Ενημερωτικό δελτίο
Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ
Ψηφοφορία

Πώς σας φαίνεται η ιστοσελίδα μας?

(53 votes)


 

ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Αγροτουριστική μονάδα Πάνακρον Δομές Στήριξης ΚΕΦΥ Κρήτης Leader Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη
Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο Ελλάδας
Φυσικό πάρκο Ψηλορείτη
ΕΣΠΑ 2007-2013 Βοήθεια στο σπίτι Η σελίδα μας στο facebook