Αρχική σελίδα Δελτία τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΑΚΡΟΝ

Αγροτουριστικός Πολυχώρος

Σχολή Ασωμάτων

Αμάρι

ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρίτη 16/07/2013

 

Ο Αγροτουριστικός Πολυχώρος ΠΑΝΑΚΡΟΝ σε συνεργασία με το Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «Ελαίας Γη ΙΙ».

Η έκθεση περιλαμβάνει 30 έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, video art και εγκαταστάσεων με θέμα την ελιά, τα οποία ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ελαιουργείον, που βρίσκεται στο Δρομόνερο Χανίων και θα φιλοξενηθούν στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ στα πλαίσια των εκδηλώσεων Πανακραίων Δρώμενα.

Το δέντρο και ο καρπός της ελιάς, καθώς και η κουλτούρα και παράδοση της ελαιοκομίας είναι άρρηκτα δεμένα με την Κρήτη-είναι η Κρήτη. Η περιοχή του Αμαρίου δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς από πολύ παλιά το λάδι ήταν το «νόμισμα» της περιοχής. Το προϊόν που λειτουργούσε ως ανταλλάξιμη αξία για κάθε είδους συναλλαγή. Με αυτή τη μνήμη ως εφαλτήριο και με αφορμή την εβδομάδα εκδηλώσεων «Πανακραίων Δρώμενα», εγκαινιάζεται στις 21 Ιουλίου η έκθεση στην αίθουσα « Αμάριος Ζέυς» του ΠΑΝΑΚΡΟΝ.

Τα έργα είναι δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα. Έμπνευσή τους ήταν από το φύλλο και τον κορμό της ελιάς ως φόρμες, μέχρι τον μύθο της γέννησης της θεάς Αθηνάς (της θεάς που μας χάρησε το δέντρο της ελιάς κατά τη μυθολογία) και εκφράσεις της καθημερινότητας που αναφέρονται στο λάδι: «βγαίνω λάδι», «ρίχνω λάδι» κτλ που καταδεικνύουν τις βαθιές ρίζες του δέντρου στην ελληνική συνείδηση και κοινωνία. Έχει ενδιαφέρον η ποικιλομορφία των έργων και η δημιουργική δύναμη του θέματος. Τα περισσότερα έργα είναι επιτοίχια, αλλά ανάμεσά τους φιλοξενούν κάποιες εγκαταστάσεις από πραγματικά «χρειαζούμενα» κατά την τοπική διάλεκτο, δοχεία δηλαδή, που χρησιμοποιούνται για το λάδι. Ο κλασσικός «τενεκές» γίνεται από γλυπτικό objet trouve (αντικείμενο που βρέθηκε τυχαία)μέχρι «εννοιολογικό δοχείο», ψυχαναλυτικών θεωριών.

Αρκετά είναι τα φωτογραφικά έργα, που με τη σειρά τους ποικίλουν από την καταγραφή του μόχθου που απαιτεί η συγκομιδή του καρπού και η παραγωγή του ελαιόλαδου, μέχρι την αισθητική παρατήρηση του άνθους της ελιάς που μας αποκαλύπτεται τρυφερό και εύθραυστο. Δεν λείπει και η κλασσική αναφορά στο συμβολισμό του «κλάδου ελαίας» ως σημείο ειρήνης μέσα από ένα σχολιασμό, έμμεσο, μιας αντίφασης ή όπως είναι ο τίτλος του έργου «Σύμπτωσης».

Η έκθεση έχει στόχο τη προσέγγιση του Αμαριώτικου κοινού στη σύγχρονη εικαστική τέχνη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα εγκαίνια καθώς και παιδικό εργαστήρι «Μια αλλιώτικη ελιά», την Πέμπτη 25/7.

 

Εγκαίνια: 21/7 7:30-9:30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου-21 Αυγούστου 2013

Ώρες Λειτουργίας: Από 22/7 μέχρι και 28/7 10⁰⁰-13⁰⁰ και 18⁰⁰-21⁰⁰

Από 29/7 μέχρι και 21/8 μόνο 18⁰⁰-21⁰⁰

Επιμέλεια έκθεσης/κείμενα/συντονισμός/εικαστικό εργαστήρι: Αγγελική Δουβέρη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 18 Ιούλιος 2013 10:57)

 
Ενημερωτικό δελτίο
Παρακαλώ συμπληρώστε τα στοιχεία σας
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ
Ψηφοφορία

Πώς σας φαίνεται η ιστοσελίδα μας?

(53 votes)


 

ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Αγροτουριστική μονάδα Πάνακρον Δομές Στήριξης ΚΕΦΥ Κρήτης Leader Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη
Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο Ελλάδας
Φυσικό πάρκο Ψηλορείτη
ΕΣΠΑ 2007-2013 Βοήθεια στο σπίτι Η σελίδα μας στο facebook